Nieuws

DGA: werk aan de winkel!

Medio dit jaar informeerde bent u geconfronteerd met het einde van de pensioenopbouw in eigen beheer. Na vele vooravonden was het nu dan toch echt zo ver. Uitfasering pensioen in eigen beheer is een feit.

Voor DGA’s die geen gebruik willen maken van de in de wet geschetste afkoopmogelijkheden, voorziet het wetsvoorstel in andere oplossingen. Dit betekent dus dat u niet rustig achterover kunt leunen. Er moeten de komende periode keuzes gemaakt worden. Daarbij komt ook de positie van uw partner prominent op de agenda. Het wetsvoorstel voorziet immers in de voorwaarde dat de partner van de DGA uitdrukkelijk moet instemmen met de wijzigingen. Voorts zal de belastingdienst verplicht moeten worden geïnformeerd indien gebruik wordt gemaakt van de gefaciliteerde opties.

Hoewel wij u reeds eerder op hoofdlijnen informeerden, toch nog even enkele specifieke aandachtspunten:

  • Geen verdere opbouw pensioen in eigen beheer. Uiteraard kan, net als bij een “gewone” werknemer, bij een verzekeraar pensioen worden opgebouwd.
  • De pensioenverplichting kan tegen de gehele fiscale waarde worden afgekocht met korting. Korting in 2017 34,5%.
  • Koopt u niet af, dan kan de pensioenverplichting worden omgezet naar een zogeheten oudedagsverplichting (ODV).
  • De premievrij opgebouwde aanspraken mogen ook worden bevroren. In dat geval zal jaarlijks, zoals u gewend bent, moeten worden opgerent (gewaardeerd).
  • Ook ingegane pensioenen mogen worden afgekocht.
  • Partner moet uitdrukkelijk instemmen.

Met de afschaffing van pensioen in eigen beheer is de BV vanaf 2017 geen toegelaten verzekeraar meer. Overdracht van extern verzekerd kapitaal naar de eigen BV is dan ook niet meer mogelijk.

Hoe het ook zij, er is werk aan de winkel!

De Regt

Contact

Ons kantoor is gevestigd in Lochem. U bent van harte welkom voor een kop koffie.

De Regt

Contact

Larenseweg 60a
7241 CN Lochem
T. +31 (0) 573 255 300

E. info@deregt.nl

Heeft u interesse in onze dienstverlening of wilt u een vraag stellen, dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij reageren binnen 2 werkdagen.

Door gebruik te maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   Lees meer