Nieuws

Bijsparen in andere premiestaffel dan de basisregeling

Bijsparen in andere premiestaffel dan de basisregeling

Regelmatig bereikt ons de vraag of een werkgever met een maximale beschikbare premieregeling toch een bijspaarmogelijkheid in de regeling kan opnemen. Dit zijn veelal werkgevers die een regeling hebben die gelijk is aan de maximale premiestaffel gebaseerd op een rekenrente van 4%. Deze rekenrente is inmiddels achterhaald en om deze reden willen werkgevers de mogelijkheid bieden bij te sparen tot de fiscale grenzen van de staffel op basis van een rekenrente van 3%. Hierdoor ontstaat extra pensioenruimte die kan worden bijgespaard.

Dit is op zich geen probleem. Wel moeten werkgevers zich realiseren dat voor de gehele regeling (dus ook de basisregeling) de fiscale spelregels luiden die bij deze zwaardere premiestaffel horen. De pensioenregeling moet zodanig worden gewijzigd dat de kapitaalopbouw bij bepaalde events kan worden getoetst aan een middelloon- of een eindloonaanspraak. Wanneer de kapitaalopbouw hoger is dan het niveau van deze aanspraak, komt het surplus toe aan de werkgever of de uitvoerder.

Deze wijziging kan alleen worden doorgevoerd als werknemers instemmen. Zij moeten zich realiseren dat door deze wijziging een eventueel beleggingsoverschot niet aan henzelf toekomt. Ook de eventuele ondernemingsraad dient in dit traject betrokken te worden. De OR komt immers instemmingsrecht toe bij wijziging van de regeling. En uiteraard moet de pensioenuitvoerder de regeling kunnen administreren.

Wilt u meer weten, dan weet u ons te vinden.

De Regt

Contact

Ons kantoor is gevestigd in Lochem. U bent van harte welkom voor een kop koffie.

De Regt

Contact

Larenseweg 60a
7241 CN Lochem
T. +31 (0) 573 255 300

E. info@deregt.nl

Heeft u interesse in onze dienstverlening of wilt u een vraag stellen, dan kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij reageren binnen 2 werkdagen.

Door gebruik te maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.   Lees meer